Home
Sponsormogelijkheden

Nieuwsbrief

Abonneer je nu op onze elektronische nieuwsbrief!

Social Media

Ook STEPP heeft een eigen facebookpagina!
Bezoek ons

STEPP kan je ook vinden via LinkedIn!
Bezoek ons

Volg STEPP op Twitter!
Bezoek ons

STEPP MAGAZINE

Driemaandelijks magazine voor theatertechniek, theaterarchitectuur en scenografie. Nummer:

Inhoud van magazine Nr. 135:

Duurzaam werk
Frequenties zijn niet de enige dingen die zeer laag gaan in onze sector, ook gefactureerde arbeid kent dit begrip. Tijdens de STEPP Contactdag bleek eens te meer dat een correcte prijszetting voor het werk van freelance technici een zeer gevoelig thema is. De prijzen zijn in 20 jaar nauwelijks of niet gestegen. De levensduurte en de kosten om een beroep te kunnen uitoefenen daarentegen zijn bijna verdubbeld. Maar er is meer ...

Door: Chris Van Goethem & Sam Swerts
Gebouw(d) voor alle tijden
Het staat in de bijbel: “Het huis van mijn vader heeft vele kamers.” De kans is dan ook niet onbestaande dat de Almachtige al voorzien had dat er ook plaats was voor theater en bioscoop. Steeds meer kerken moeten een andere bestemming krijgen en vaak denkt men in de richting van een cultuurhuis. Een heel mooi voorbeeld is de Theaterkerk van Bemmel, waar een klein leger vrijwilligers meewerkte aan de ombouw en de hergeboorte van een nieuw gemeenschapscentrum. En dat deden ze met oog voor de schepping.

Door: Dorine Schenk
PMSE: Een stand van zaken
PMSE is een acroniem voor Programme Making and Special Events, oorspronkelijk opgericht door de Belgische distributeurs van draadloze audio apparatuur met als bedoeling de belangen van de gebruikers van draadloze microfoons, in-ear systemen en intercoms te verdedigen en te behartigen bij de regulerende overheid. Het was namelijk duidelijk dat het radiospectrum waartoe de uitvoerende kunsten toegang hadden onder druk stond. Voornamelijk de telecomsector was actief op zoek naar beschikbare bandbreedte en lobbyde agressief en doelbewust om dat spectrum te pakken te krijgen, ten koste van anderen uiteraard.

Door: Glenn Willems
Partir, c’est sortir un peu: Zes vragen over de Brexit
Je kan geen krant openslaan zonder Brexit nieuws, daarom stelde STEPP zes vragen aan experts Stijn Michielsen (Cultuurloket) en Anita Debaere (Pearle*). Cultuurloket biedt zakelijke ondersteuning voor de cultuursector. Waar cultuur, bedrijfseconomie en de wet elkaar kruisen, ontstaan veel vragen. Met al die vragen over o.a. werken, ondernemen en financieren kan je bij Cultuurloket terecht voor eerstelijnsadvies. Pearle* is de Europese koepel en belangenbehartiger voor de podiumkunsten. Zij volgt de internationale en Europese regelgeving met een impact op de sector en informeert haar leden over nieuwe evoluties. Zo nodig, informeren ze ook de beleids-makers over specifieke gevolgen van een beslissing voor de sector.

Door: Stijn Michielsen & Anita Debaere
Wintergloed Brugge
Zoals veel steden met een uitgebouwd toerisme probeert Brugge ook in de donkerste weken van het jaar volk te lokken door de straten en pleinen te laten baden in een warme gloed van kerstsfeer. Ze hebben daarbij op verschillende paarden tegelijk gewed, met twee licht- en belevingswandelingen en een hedendaagse vervanger voor het traditionele vuurwerk.

Door: Lies De Backere
ETTE: de 10 geboden van theatertechniek - 7. Veilig werken met mobiele, elektrische systemen onder toezicht
Aflevering zeven in onze saga over European Theatre Technician Education, kortweg ETTE. Het doel: een ‘Europees veiligheidscertificaat’ opzetten voor veilig werken op de Europese podia. Zo zal een technicus met één basiscertificaat Veiligheid in heel Europa kunnen aantonen dat hij of zij veilig op een podium kan werken. Het gaat om de basis, het niveau waarop elke technicus zou moeten kunnen werken, of dat nu in een theater is of op een evenement. Ondanks de verschillen in werken en regulering per land, zijn de risico’s overal dezelfde. Kortsluiting en brand trekken zich immers weinig van grenzen aan. De competenties en de bijbehorende theorie zijn binnen het project uitgebreid omschreven met theorie en opdrachten. In de theorie zijn de vaardigheden beschreven die weer voortkwamen uit de competenties. Met behulp van deze vaardigheden is de praktijktest ontwikkeld die de grondslag moet gaan vormen van het certificaat. Het is een test die niet meet hoe goed of professioneel je bent, maar heel zuiver je vaardigheden, kennis en houding op het gebied van veiligheid toetst.

Door: Chris Van Goethem



Jaargang 9
Nr. 135 - 03/2020
Redactie STEPP Magazine
E-mail: info@stepp.be
  Dit nummer bestellen
  Lees dit magazine online!
  Op zoek naar een specifiek artikel ? Consulteer dan hier de volledige index van artikels uit Bastt-Aktualiteiten, Proscenium en STEPP-magazine.
© 2024 STEPP vzw. Alle rechten voorbehouden. D&D by Invoke Mediaworks.