Home
Sponsormogelijkheden

Nieuwsbrief

Abonneer je nu op onze elektronische nieuwsbrief!

Social Media

Ook STEPP heeft een eigen facebookpagina!
Bezoek ons

STEPP kan je ook vinden via LinkedIn!
Bezoek ons

Volg STEPP op Twitter!
Bezoek ons

STEPP MAGAZINE

Driemaandelijks magazine voor theatertechniek, theaterarchitectuur en scenografie. Nummer:

Inhoud van magazine Nr. 128:

Kunst met licht ensceneren: Van de neutrale White Cube tot en met het theatrale optreden in Hollywoodstijl.

Zoals kunstenaars hun beeldende werken eerst objectief concipiëren en dan zeer subjectief tonen, zo verschillend presenteren galerieën en musea ook de exposities van die artefacten. Daarbij leveren niet alleen de opstelling van de geëxposeerde stukken en de tentoonstellingsarchitectuur een bijdrage aan het scheppen van een neutraal of net een theatraal totaalbeeld. Ook de verlichting van de kunstwerken speelt een niet onbelangrijke rol. Bovendien moet de verlichting voldoen aan de vereisten van conservatie en energieverbruik. Dit artikel legt uit welke planmatige en technische aspecten relevant zijn voor de verschillende presentatievormen.


Door: Dr. Thomas Schielke
Expositieverlichting met LED: aandachtspunten bij de aankoop van armaturen voor expositieverlichting

Het verlichten van tijdelijke tentoonstellingen of het ensceneren van een permanente kunstcollectie is een toepassing waar ledtechnologie bij uitstek een aantal onmiskenbare voordelen biedt. Om de juiste keuze te maken, helpt het om een duidelijk beeld te hebben van de technische achtergrond. We lichten er een paar begrippen uit.


Door: Christiaan Delanghe
Uit de oude doos: LED, een nieuwe ster aan het firmament

De uitvinding van de gloeilamp en van de gasontladingslampen (neon, argon, ...) hebben tot de ontwikkeling van tal van lichtbronnen geleid. Met de jongste generaties brandt het licht ook steeds zuiniger. Een geheel nieuwe ontwikkeling op het gebied van lichtbronnen is die van de LED: de light emitting diode, de lichtgevende diode. Dit zijn lampjes met zeer geringe afmeting en diverse kleuren, die inmiddels voor tal van lichtoplossingen inzetbaar zijn.


Door: Guido Snoeck
Schone schijnwerpers: Watt na de gloeilamp ?

Dit themanummer van STEPP Magazine haakt in op de jongste contactdag waar we naar een antwoord zochten op de vraag #Wattnadegloeilamp? De hele lichtindustrie is in een duizelingwekkend tempo aan het overschakelen naar ledtechnologie. Waarbij de technische ontwikkeling nog wordt versneld door ambitieuze regelgeving. En of dat zo zijn gevolgen heeft voor onze sector.


Fading lights, transities in theaterbelichting in een historische context

Fading Lights is een samenwerkingsproject tussen het Kenniscentrum Podiumtechnieken en de Stockholm Academy of Dramatic Arts. Het project onderzoekt de geschiedenis van de belichting met de nadruk op de overgangen tussen de opeenvolgende technologieën. In het kader van de nakende overgang naar meer ledbronnen lijkt het ons nuttig om naar eerdere overgangen te kijken en misschien kunnen we er iets uit opsteken. Met andere woorden willen we te weten komen hoe de technicus, de ontwerper en het publiek zich hebben aangepast aan de overgang van kaars, naar gas, naar elektrisch licht.


Door: Chris Van Goethem
Kleur bekennen: is CRI nog relevant voor LED ?

Tijdens de laatste CUE in Ahoy Rotterdam werden door de VPT verschillende lezingen geörganiseerd met specialisten in verschillende vakgebieden. Henk van der Geest was één van die specialisten in het vakgebied licht. Hij had het over de relevantie van CRI als het over led gaat en de nieuwste methode: IES TM-30-15. Zelf kende ik reeds CRI, CQS en TLCI, maar TM-30 was net als voor vele anderen in de zaal nog te ontdekken.


Door: Sam Swerts
Bewerkelijke leegte: subtiel kleuren met ledlicht

Er zitten wel duizend instelmogelijkheden op de lamp. Ik gebruik ze op de meest basale manier door te mengen met de zeven kleuren en daarin steeds keuzes te maken. Af en toe zorgde de mix van led-, gasontlading- en halogeenlicht voor wat blurry situaties.


Door: Coen JongsmaJaargang 7
Nr. 128 - 06/2018
Redactie STEPP Magazine
E-mail: info@stepp.be
  Dit nummer bestellen
  Op zoek naar een specifiek artikel ? Consulteer dan hier de volledige index van artikels uit Bastt-Aktualiteiten, Proscenium en STEPP-magazine.
© 2018 STEPP vzw. Alle rechten voorbehouden. D&D by Invoke Mediaworks.