Home
Sponsormogelijkheden

Nieuwsbrief

Abonneer je nu op onze elektronische nieuwsbrief!

Social Media

Ook STEPP heeft een eigen facebookpagina!
Bezoek ons

STEPP kan je ook vinden via LinkedIn!
Bezoek ons

Volg STEPP op Twitter!
Bezoek ons

AUDIOVISUELE TECHNIEKEN

Laatste update: 30/10/2023

STEPP-Basiscursus Beeld- & Videotechnieken
35mm > DCP: Alles over digital cinema
LiViDat
Showcontrol
Livestreaming
Video-Basics
STEPP-Werkgroep Video
Tips, tools & links

 


STEPP-Basiscursus Beeld- & Videotechnieken

STEPPElk jaar organiseert STEPP tegen een zeer democratisch tarief een opleiding beeld- en videotechnieken voor de AV-technicus met lesgevers Bart Vandendaele & Jan Strickx en i.s.m. B-ESA. Hou onze opleidingskalender in de gaten.

 

 

35mm > DCP: Alles over digital cinema

De filmdistributeurs hebben alweer enige tijd geleden aangekondigd dat de 35mm films uit roulatie genomen worden. Voor heel wat culturele instellingen betekent dit dat zij (opnieuw) moeten investeren, willen zij hun filmprogramma's verder blijven uitvoeren.

De digitalisering van de filmindustrie zat er al een tijdje aan te komen. Maar de drastische maatregel om alle analoge films te vervangen door digitale films komt toch relatief snel, al dan niet verrassend.

BAM en Locus organiseerden op 29 september 2011 een infomoment rond de digitaliseringsproblematiek. Informatie vindt u alvast in de volgende documenten:

Ondertussen zijn we enkele jaren verder en voerde het Vlaams Audiovisueel Fonds een studie uit naar het filmvertonerslandschap binnen de Cultuur- & Gemeenschapscentra; de rapportage van die studie vindt u hier:

Lees ook:

 

Exploitanten van digitale bioscopen moeten zich houden aan de vereisten van een geluidzorgsysteem en dit kunnen aantonen aan de hand van geregistreerde gegevens, en zichzelf bijsturen indien dit nodig blijkt.

Exploitanten die bij een controle door de overheid niet kunnen aantonen dat zij exploiteren overeenkomstig het geluidzorgsysteem, begaan een milieu-inbreuk, die kan vastgesteld worden in een verslag van vaststelling en aanleiding kan geven tot een exclusieve bestuurlijke geldboete.

De regelgeving werd uitgewerkt na een diepgaand onderzoek: "Akoestisch onderzoek in bioscopen" en is van kracht sedert 22 februari 2014.

Link naar de website van Omgeving Vlaanderen met alle info

 

LiViDat

Het gebruik van video- en dataprojectie binnen de podiumkunsten wordt almaar belangrijker. De zich steeds ontwikkelende technologie en techniek van video- en dataprojectie worden zowel als scenografisch element, als lichtbron en/of als (inter)actief element (actor) aangewend binnen een voorstellings- of performancecontext. Het scenografisch gebruik beperkt zich veelal tot het vervangen van conventionele projectietechnieken. Een al dan niet bewegend beeld wordt hierbij geprojecteerd als (deel) van het decorum. De ruimte waarin actoren/spelers zich bevinden, wordt gedefinieerd door dit beeld. De steeds grotere performantie van huidige en toekomstige data- en videoprojectietoestellen faciliteert een efficiënt lichtbrongebruik ter vervanging van conventionele lichtbronnen. Het beeld (de lichtbron) kan in die zin ook aangepast worden aan spel en posities op het speelvlak.

Om beelden optimaal in een theatrale omgeving te kunnen integreren moet er echter sprake zijn van echte interactie. Een beeld dat zich aanpast aan het spel en speelvlak werpt zich op als een acterend video- en databeeld (actor). Om het acterende en interagerende data- en videobeeld te realiseren, moet de podiumtechnicus over de mogelijkheid beschikken om alle parameters van het beeld te manipuleren. De podiumtechnicus ontpopt zich tot een technisch gemedieerde acteur.

Binnen de gediversifieerde sector van de podiumkunsten is de opgebouwde know-how eerder fragmentarisch en gebaseerd op de noden van concrete producties en projecten. Binnen de professionele bacheloropleiding podiumtechniek gaat er momenteel onvoldoende structureel pedagogische aandacht uit naar het verrijkende gebruik en manipulatie van video- en dataprojectie Nochtans maakt het bewuste gebruik van divers audiovisuele middelen integraal deel uit van de beroepenfamilie podiumtechnieken, zoals beschreven in het beroepsprofiel (SERV beroepenprofiel podiumtechnieken). LIVIDAT wil een pedagogisch antwoord formuleren op een bestaande artistiek-technische vraag en kwestie.

Lees ook:

 

Showcontrol

Op controlgeek.net vind je een hele reeks video lectures rond show control en automatisatie van de hand van John Huntington, Professor of Entertainment Technology, sound engineer, en auteur van het boek "Show Networks and Control Systems"

 

 

 

Lees ook:

 

Livestreaming

Klik ook door naar de projectpagina livestreaming van Cultuurconnect met veel context, achtergrond en praktijkvoorbeelden.

 

 

Video-Basics

 

STEPP-Werkgroep Video

STEPPBinnen STEPP zijn 6 themawerkgroepen actief, die de inhoudelijke lijn van STEPP uitzetten. Wil je actief deelnemen aan de STEPP-Werkgroep Video, neem dan contact op met werkgroepvoorzitter Jan Strickx.

 

 

Tips, tools & links

In de groep Techniek & Infrastructuur, het STEPP-forum via Kenniskantoor, kan je ook terecht voor je vragen, weetjes en ideeën inzake Audiovisuele Technieken, zowel voor de beginner, de pro als de nerd.


Lees ook:


Archief STEPP-Magazine/Proscenium:


ZichtlijnenConsulteer hier het archief van videogerelateerde artikels uit Zichtlijnen, het magazine van onze Nederlandse zustervereniging VPT.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© 2024 STEPP vzw. Alle rechten voorbehouden. D&D by Invoke Mediaworks.