Home
Sponsormogelijkheden

Nieuwsbrief

Abonneer je nu op onze elektronische nieuwsbrief!

Social Media

Ook STEPP heeft een eigen facebookpagina!
Bezoek ons

STEPP kan je ook vinden via LinkedIn!
Bezoek ons

Volg STEPP op Twitter!
Bezoek ons

SCÈNETECHNIEKEN

LITERATUURCATEGORIEEN

Algemene theatertechniek 4: Decorconstructies
VAN DEN HASPEL, F., Amsterdam, International Theatre & Film Books, november 2008, 100 blz., € 16.50, Ned.

De auteur heeft gedurende zijn loopbaan alle stadia van de theatertechniek doorlopen en met die ervaring dit boekje geschreven. Er is te lezen dat ook op het gebied van decorbouw de tijd niet heeft stil gestaan. Naast allerlei nieuwe zijn ook oude methodes voor het maken van decors beschreven. Hierdoor is het een boek voor alle tijden geworden.

Bij de vernieuwingen in het maken van decors zijn er ook nieuwe beroepen binnen het theater ontstaan en worden tegelijkertijd oude beroepen niet meer onderwezen. Dit zou aanleiding kunnen geven tot misverstanden in de uitwerking van decors. Om dat te voorkomen zou Decorconstructies op ieders studie- of werktafel moeten liggen. Decorconstructies is geen handboek waarin het vak van decorbouw onderwezen wordt, maar is wel een duidelijke wegwijzer richting een goed geconstrueerd, betaalbaar en veilig decor.

  Nu bestellen

Doeken in het theater
VAN DEN HASPEL, F., Amsterdam, International Theatre and Film Books, 1999, 95 blz., ISBN 90 6403 557 1, Ned.

Alle technische informatie over theaterdoeken, gaande van de verschillende materialen en weeftechnieken over kwaliteitscriteria tot diverse konkrete toepassingen.
Verkrijgbaar via het STEPP-secretariaat.


Rigging in de evenementenindustrie
VAN BOEKEL, J., z.p., Boeja, 2014, 95 blz., ISBN 9789090220635, € 42,95, Ned.

De evenementenindustrie heeft de laatste jaren een sterke groei doorgemaakt en de technologische ontwikkelingen in de branche gaan snel. Ook de hoeveelheid licht- , beeld- en geluidsapparatuur die wordt toegepast bij een evenement is een veelvoud van enkele jaren geleden.
Om al deze apparatuur en ook decorstukken op een veilige manier te kunnen ophangen neemt het vakgebied van rigging een steeds belangrijkere plaats in. Het begrip veiligheid staat bij rigging centraal omdat onder of in de nabijheid van al deze apparatuur zich personen bevinden. Dit vraagt om een zorgvuldige voorbereiding en uitvoering van de rigging werkzaamheden waarbij van de uitvoerende rigger een gedegen vakkennis en praktijkervaring wordt verwacht.
Dit studieboek reikt de technische basiskennis aan voor het vakgebied van rigging in de evenementenindustrie. Het is bestemd voor studenten die een MBO-opleiding Audiovisuele Productie en/of Podium- & Evenemententechniek volgen. Alle onderwerpen worden toegelicht met ruim 280 afbeeldingen in full colour.


Trekkenwand en hulpmiddelen
HOUD, G., z.p., z.u., z.j., 95 blz., ISBN 9789090220635, Ned.

Zeer gedetailleerd werkje over alle technische aspekten van een trekkenwand. Zou verplichte lektuur moeten zijn voor iedereen die met toneeltrekken te maken heeft. Ook wat betreft veiligheid een schoolvoorbeeld van hoe het wél kan: niet enkel regels en normen, maar veel informatie en sterke argumenten over het hoe en waarom ervan. Gebaseerd op nederlandse wetgeving, een gelijkaardig werkje met verwijzing naar belgische en/of europese regelgeving zou welkom zijn.


Algemeen
Dans
Fotografie
Geluid
Infrastructuur
Kunstgeschiedenis en kunstfilosofie
Licht
Magazines
Management, onderhandelen
Scènetechnieken
Scenografie
Speciale uitgaven
Veiligheid
Vormgeving, kleurenleer
© 2022 STEPP vzw. Alle rechten voorbehouden. D&D by Invoke Mediaworks.