Home
Sponsormogelijkheden

Nieuwsbrief

Abonneer je nu op onze elektronische nieuwsbrief!

Social Media

Ook STEPP heeft een eigen facebookpagina!
Bezoek ons

STEPP kan je ook vinden via LinkedIn!
Bezoek ons

Volg STEPP op Twitter!
Bezoek ons

LICHT

Laatste update: 30/10/2023

 

 

STEPP-Basiscursus Licht

STEPPElk jaar organiseert STEPP tegen een zeer democratisch tarief een basiscursus voor de beginnende lichttechnicus in 2 delen met lesgever Glen D'Haenens en i.s.m. OpenDoek. Hou onze opleidingskalender in de gaten.

 

 

 

#SaveStageLighting

"Amberdrift, wat een geweldig woord" (Sven Gatz, 17 mei)

Er is Europese regelgeving in de maak die vanaf 1 september 2020 de levering van alle lichtbronnen die minder dan 85 lumen per Watt produceren zou verbieden. Tot nu toe waren voor theaterverlichting bij de overgang naar energiezuiniger lichtbronnen steeds uitzonderingen voorzien in de wetgeving. Blijkt echter ook dat de huidige led-alternatieven niet langer zouden voldoen aan de nieuwe norm.

Vanuit verschillende hoeken uit de brede culturele sector kwam hierop uiteraard reactie aangezien de nieuwe regels zowel economisch, technisch als artistiek een nogal dramatische impact zouden hebben, en qua duurzaamheid eigenlijk weinig zoden aan de dijk zouden zetten. Tegelijkertijd wil de sector benadrukken duurzaamheid en energiezuinigheid hoog in het vaandel te voeren en de ontwikkeling van goede laternatieven allesbehalve te willen afremmen.

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/NL/TXT/PDF/?uri=CELEX:32019R2020&from=EN

Ondertussen is heel wat gebeurd en worden ook de beleidsmakers wakker. Een overzicht:

 • De ALD trapte de SaveStageLighting-campagne op gang met de publicatie van deze primer
 • STEPP stapte mee in een Europees consortium met o.m. OETHG, VPLT, DTHG, VPT, en diende mee dit joint statement in tijdens de EU Public Consultation. Als resultaat hadden een groep van ledenorganisaties, fabrikanten en lichtontwerpers van de live entertainment industrie een productieve meeting op 17 mei met het DG Energie, waarop werd afgesproken een specifieke technische tekst op te stellen als voorzet voor verdere uitzonderingen voor podiumbelichting zonder de ontwikkeling van duurzamere technologieën af te remmen. Pearle, de Europese federatie voor werkgevers in de culturele sector, neemt hierin het voortouw nadat ze eerder ook deze position paper schreef.
 • STEPP bezorgde aan alle Vlaamse Europarlementsleden een verduidelijkende nota inzake de problematiek, vergezeld van een oproep tot gezond verstand. Verschillende parlementsleden gaan de zaak alvast opvolgen aangezien de bal in eerste instantie in het kamp van de Europese commissie ligt. STEPP bezorgde deze nota ook aan de FOD Leefmilieu die na de voorzet door de Europese commissie nog input kan leveren.
 • Ook in het Vlaams parlement werd intussen minister van cultuur Sven Gatz geïnterpelleerd over de kwestie, waarbij STEPP inhoudelijke input aanleverde aan het kabinet. Een woordelijk én videoverslag van deze interpellatie vind u via deze link.
 • Europees parlement keurt amendement goed voor blijvende uitzondering voor entertainment lighting.
 • STEPP bij Eventplanner TV over #Wattnadegloeilamp
 • STEPP publiceerde dit overzichtsdocument van lampen
 • Eerste resultaat: Theatres will not go dark due to Eco Design rules

 

Meer nieuws:

 

En natuurlijk was er ook de STEPP-Contactdag “Watt na de gloeilamp” op dinsdag 12 juni 2018 in het Concertgebouw in Brugge; hier vindt u de presentaties:

 

Nieuwe lichttechnologie

STEPP vzw volgt de ontwikkelingen op vlak van nieuwe lichttechnologie van dichtbij mee. Zowel op vlak van ontwerp als op technisch en technologisch vlak werken wij aan een aantal initiatieven om de continue innovatiestroom binnen de sector bij te blijven.

 • Nuttige informatie:
  Groen Licht Vlaanderen 2020: Projectsite van het Laboratorium voor Lichttechnologie  in een  samenwerking tussen KU Leuven - Campus Gent (KAHO - Laboratorium voor Lichttechnologie), WTCB (Labo's  'Licht en Gebouw' en 'Duurzame Ontwikkeling'), Tecnolec en Universiteit Hasselt (onderzoekgroep ArcK van de Faculteit Architectuur en kunst).

   

 

OISTAT Lighting Design Workgroup

OISTAT   Volg hier de werkzaamheden van de OISTAT Lighting Design Workgroup.

 

 

STEPP-Werkgroep Licht

STEPPBinnen STEPP zijn 6 themawerkgroepen actief, die de inhoudelijke lijn van STEPP uitzetten. Wil je actief deelnemen aan de STEPP-Werkgroep Licht, neem dan contact op met werkgroepvoorzitter Sam Swerts.

 

 

Tips, tools & links

In de groep Techniek & Infrastructuur, het STEPP-forum via Kenniskantoor, kan je terecht voor je vragen, weetjes en ideeën Techniek & Infrastructuur, zowel voor de beginner, de pro als de nerd. Je kan ook terecht op het forum licht van de Vereniging voor Podiumtechnologie (VPT).

 

Vind hier de lichtgerelateerde presentaties van de themadag 'Audio-, video- & lichtnetwerken' van dinsdag 21 oktober in deSingel in Antwerpen:

Festivals, beurzen & conferenties:

Lees ook:

 

Archief STEPP-Magazine/Proscenium:


 

Link voor nieuws, technische dossiers, reviews, ... naar de website van diverse Lighting Designers Associations:

PLDA


ZichtlijnenConsulteer hier het archief van lichtgerelateerde artikels uit Zichtlijnen, het magazine van onze Nederlandse zustervereniging VPT.

© 2024 STEPP vzw. Alle rechten voorbehouden. D&D by Invoke Mediaworks.