09 08 2016
Enkele weken geleden meldden we hier al dat het beroep 'podiumtechnicus' op voorzet van de ministers Crevits en Muyters eindelijk erkend is. De Vlaamse regering keurde namelijk de beroepskwalificaties voor assistent-podiumtechnicus en podiumtechnicus goed. Maar wat betekent dit nu allemaal in praktijk ? Een woordje uitleg:
Een beroepskwalificatie is een afgerond en ingeschaald geheel van competenties waarmee een beroep kan worden uitgeoefend. Het bepaalt dus de kennis, vaardigheden en attitudes die een technicus moet hebben om zijn job degelijk (kwalitatief en veilig) te kunnen uitoefenen. De beroepen assistent-podiumtechnicus en technicus bestonden reeds op basis van de beroepscompetentieprofielen van SERV. De goedgekeurde beroepskwalificaties zijn de vernieuwde versie hiervan.
Het grote verschil is dat aan beroepskwalificaties nu een niveau gekoppeld is in functie van de Vlaamse Kwalificatie Structuur (VKS). De VKS is een afgeleide van het European Qualification Framework (EQF), en beschrijft de opleiding zowel in termen van niveau, als van vaardigheden, kennis en competenties. Concreet betekent dit dat nu ook duidelijk is welk niveau het beroep heeft. Dit kan o.a. invloed hebben op aanwerving bij overheidsdiensten. Assistent-podiumtechnicus is niveau VKS3 (niveau BSO), podiumtechnicus is niveau VKS4 (niveau TSO). Zeer concreet is dit dus ook een argument dat technici in bv. cultuur- & gemeenschapscentra kunnen gebruiken in de discussie om hun weddeschaal opgekrikt te krijgen naar C-niveau. Uit cijfers en rondvraag blijkt dat velen daar nog steeds zijn ingeschaald op D-niveau
In de komende maanden zullen ook de profielen Podiumtechnicus Licht, Podiumtechnicus Geluid, Podiumtechnicus Beeld, technicus Podiummechanica en Toneelmeester worden ingeschaald op een VKS niveau. Ook STEPP heeft hierin opnieuw input gegeven. Er wordt verder momenteel ook gewerkt aan profielen voor ontwerpers.
Over de koppeling van de ervaringsbewijzen met de nieuwe profielen is nog geen duidelijkheid, maar STEPP stuurt er alleszins op aan dat de bestaande ervaringsbewijzen aan de nieuwe beroepskwalificaties kunnen gekoppeld worden zodat (eindelijk) een civiel effect ontstaat.
Wat is een ervaringsbewijs? Een beroep kun je op verschillende manieren leren: op school bijvoorbeeld of door het uit te oefenen. Maar ook door een opleiding te volgen of in je vrije tijd actief te zijn, kun je bepaalde vaardigheden aanleren die essentieel zijn voor je vak. Door de dagelijkse praktijk doe je ervaring op en word je goed in een job. En soms wil je dat ook kunnen bewijzen: als je op zoek gaat naar een (nieuwe) job of als je wilt doorgroeien binnen jouw bedrijf. Ook als je geen diploma’s of attesten hebt, kun je dankzij het Ervaringsbewijs je vaardigheden zwart op wit bewijzen. Een ervaringsbewijs inzake Podiumtechniek kan je in België behalen via het Kenniscentrum Podiumtechnieken. |