25 09 2018
Via vrtNWS
In de reeks "Markante plekken" gaat VRT-fotograaf Alexander Dumarey elke week op zoek naar een opvallende plaats met een verhaal. Soms bekend, soms vergeten. Soms druk, soms verlaten. Soms nieuw, soms eeuwen oud. Maar allemaal hebben ze een boeiende geschiedenis. Vandaag: de Grote Post in Oostende.
De Grote Post in Oostende. Ooit het postgebouw van de stad, nu een cultuurcentrum. Een modernistische parel met een tragische geschiedenis. Het gebouw ligt zowat halfweg tussen twee andere Oostendse architecturale toppers: het stadhuis en het Kursaal.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt het Oostendse postkantoor door een bombardement verwoest. Na de oorlog wil de toenmalige PTT (ministerie van Post, Telegraaf en Telefoon) op dezelfde plek een nieuw gebouw zetten. In 1945 krijgt de Gentse architect Gaston Eysselinck officieel de opdracht te pakken.
Eysselinck begint vol goede moed aan de klus, maar het ontwerpproces wordt vaak een clash met het stadsbestuur en de bevoegde commissies. Zo is de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen van mening dat het ontwerp lijkt op een industrieel gebouw en dat het te exclusief functioneel is. Eysselinck houdt voet bij stuk en legt alle eisen en opmerkingen naast zich neer.
|